Stockholms Stadsnät har blivit Bredband2

I februari 2024 förvärvades Stockholms Stadsnät av Bredband2, Sveriges tredje största leverantör av bredband via fiber. Som kund behöver du inte göra något, och du kommer inte att märka av någon förändring i din internettjänst.

Under april och maj sker sammanslagningen för fullt och du som kund kommer att få information från Bredband2 om vad som gäller kring kontaktvägar, support, service och betalningsfrågor framöver.

Läs mer om förvärvet och hur det påverkar dig här.

Stockholms Stadsnät har blivit Bredband2

I februari 2024 förvärvades Stockholms Stadsnät av Bredband2, Sveriges tredje största leverantör av bredband via fiber. Som kund behöver du inte göra något, och du kommer inte att märka av någon förändring i din internettjänst.

Under april och maj sker sammanslagningen för fullt och du som kund kommer att få information från Bredband2 om vad som gäller kring kontaktvägar, support, service och betalningsfrågor framöver.

Läs mer om förvärvet och hur det påverkar dig här.

Bättre Wi-Fi i bostaden

av | 8 jun, 2022 | Tips & Trix

Problem med det trådlösa nätet hemma? Läs vidare för tips om hur det går att förbättra eller se filmen.

Placering av trådlös router/tjänstedelare

För att Wi-Fi ska kunna bli riktigt bra i din bostad måste du först och främst placera din trådlösa router/tjänstedelare där den fungerar bäst. Om den sitter gömd i ett skåp eller bredvid ytterdörren i hallen kommer du aldrig att få riktigt snabb trådlös surf.

Routern/tjänstedelaren har en liten radiosändare och mottagare som dina trådlösa klienter (dator, mobiltelefon, skrivare, surfplatta osv.) kopplar upp sig mot. Ju bättre routern/tjänstedelaren och klienten kan ”höra” varandras signaler, desto snabbare går trafiken. Det innebär högre surfhastighet ju bättre routern/tjänstedelaren är placerad i förhållande till klienten. Den allra bästa placeringen är någon meter från klienten med helt fri sikt mellan klient och router/tjänstedelare. Det fungerar förstås inte alltid i praktiken, men tänk gärna på följande tips för att få så optimal Wi-Fi som möjligt:

1 – Trådlösa routrar/tjänstedelare vill helst vara i centrum!

Placera routern/tjänstedelaren med så kort avstånd som möjligt till klienterna. Gärna mitt i lägenheten så att radiosignalerna når alla rum och minst en meter upp från golvet, gärna högre.

2 – Trådlösa routrar/tjänstedelare gillar fri sikt!

Placera inte din router/tjänstedelare där radiovågorna riskerar att dämpas, t.ex:

  • inuti ett skåp (i synnerhet inte plåtskåp som skärmar av alla radiosignaler)
  • bakom kyl/frys eller andra plåtobjekt
  • bakom tjocka väggar
  • bakom en tv-bänk med elektronikprylar

3 – Trådlösa routrar/tjänstedelare vill inte ha konkurrens!

Routern/tjänstdelaren ska helst ha någon meters avstånd till andra radiosändare. Placera den därför inte i närheten av t.ex. andra routrar eller mikrovågsugnar(!). Undvik helst annan elektronik inom en halvmeters avstånd

Trådlös router tjänstedelare

Skillnaden mellan 2,4 GHz och 5 GHz

Idag finns två frekvensband: 2,4 GHz-bandet och 5 GHz-bandet. Du kan tänka på dem som en grusväg jämfört med Autobahn. När trafiken är intensiv flyter den fortfarande bra på Autobahn, men blir långsam och ryckig på grusvägen. Surfhastigheten påverkas alltså av antal personer som surfar samtidigt, men också av allt annat som är uppkopplat; smarta tv-apparater, smarta kylskåp, larm, fasadskyltar osv. Vi använder dessutom internet betydligt mer än för några år sedan. De flesta familjer har idag flera surfplattor, mobiler, tv och spelkonsoler, vilket märks främst på kvällar och helger när konkurrerensen om utrymmet är störst.

Välj i första hand 5 GHz-bandet

5 GHz-bandet är oftast att föredra eftersom trafiken flyter smidigast där. En nackdel är dock att 5 GHz inte har lika lång räckvidd som 2,4 GHz och du kan därför behöva lägga till en förstärkare (s.k. accesspunkt) för att förlänga Wi-Fi-nätet. Exempel: Wi-Fi-nätet var kanske segt med din gamla router men täckte en större yta av bostaden. Med en ny router och 5 GHz får du betydligt snabbare Wi-Fi, men kan behöva en förstärkare för att få samma räckvidd som tidigare. Tänk på att klienterna du använder (dator, surfplatta osv.) också behöver ha stöd för 5 GHz. Banden har liknande namn; om 2,4 GHz-bandet t.ex. heter Kalle81 så heter 5 GHz-bandet Kalle81-5G. Kontakta gärna Kundtjänst för hjälp med inställningar om du behöver!

Byta router, varför då?

Routrar blir omoderna, precis som mobiltelefoner. Oftast vet du att mobilen håller i ca 2-3 år, sedan har tekniken utvecklats så mycket att du byter ut den mot en nyare. Routrar och många andra tekniska prylar fungerar precis likadant. De routrar som tillverkades för några år sedan stödjer inte standarden 802.11ac eller ännu nyare 802.11ax som moderna telefoner, surfplattor och PC använder. Och det är stor skillnad i hastighet. Din nuvarande router kanske inte ens stödjer 5 GHz eftersom den har tillverkats innan det bandet fanns.

Ju fler antenner, desto bättre

Ett tips för att kolla om routern är tillräckligt bra kan vara att räkna antal antenner. (Om den inte har synliga antenner kan du prova att Googla på modellbeteckningen och leta på Internet). Har routern bara en eller två antenner så kan det vara värt att uppgradera till en nyare modell.