Brandväggar

av | 29 sep, 2022 | Tips & Trix

”Det är viktigt med en väl fungerande brandvägg”.

Har du hört det förut? Antagligen.
När det handlar om IT-säkerhet poppar brandväggen alltid upp som en central fråga.

Vad är då en brandvägg? Hur ser den ut? Hur används den?

En brandvägg är ett avancerat filter, en osynlig vägg mellan din dator, surfplatta, smartphone eller webbserver och den omvärld du är ansluten via internet till. Brandväggen kollar av inkommande datatrafik och stoppar hackers och identitetstjuvar tillsammans med ett antivirusprogram så stoppas även virus, skadlig programvara och andra illvilliga typer innan de tar sig in i din dator och ställer till problem. En del brandväggar har antivirusprogram inbyggt.

Att inte ha en brandvägg är jämförbart med att lämna ytterdörren vidöppen med en skylt ”ingen hemma” när du går ut.

Brandväggen kan vara en fysisk maskinenhet eller en programvara – och ibland en kombination av båda. Oftast finns en brandvägg redan inbyggd som en funktion i din dator och router.

Vilken typ av brandvägg ska man använda?

Personlig brandvägg

Det är en programvara som installeras i den dator som ska skyddas. Brukar vara smidigt att köpa online och ladda ned för installation direkt. Ett bra skydd att använda på datorer som inte har inbyggd brandvägg.

Nätverksbrandvägg

Det är en fristående enhet som man ansluter till internet först. Exempel på det är:

  • Vanlig router med inbyggd brandvägg passar för privatpersoner att använda i hemmanätverket. Oftast lätt att installera och börja surfa säkert direkt.
  • Företag har ofta en mer avancerad brandvägg i form av en box som ansluts direkt till internet och till boxen ansluts sedan en router. Boxens enda funktion är att skydda mot intrång och kräver även viss förkunskap för att installera och använda rätt.

Hoten mot vår digitaliserade värld blir alltmer kraftfulla och sofistikerade och kräver lika sofistikerade och kraftfulla skydd.

Har ni frågor eller funderingar om brandväggar kan ni alltid vända er till våra kundtjänsttekniker, de kan brandväggar och IT-skydd bättre än de flesta. Hör av dig om du vill ha kontakt med någon av dem!