Brandväggar

av | 29 sep, 2022 | Tips & Trix

”Det är viktigt med väl fungerande brandvägg.”

Har du hört det förut? Antagligen. När det handlar om IT-säkerhet poppar brandväggen alltid upp som en central fråga.

Vad är då en brandvägg? Hur ser den ut? Hur används den?

En brandvägg är ett avancerat filter, en osynlig vägg mellan din dator/surfplatta/smartphone/webbserver och den omvärld du är ansluten till (externt nätverk och/eller Internet). Brandväggen kollar av inkommande datatrafik och stoppar virus, skadlig programvara, hackers, identitetstjuvar och andra illvilliga typer innan de tar sig in i din dator och ställer till problem.

Enkelt uttryckt – den skiljer det goda innehållet från det onda. ”Att inte ha en brandvägg är jämförbart med att lämna ytterdörren vidöppen med en skylt ”Ingen hemma” när du går ut”.

Brandväggen kan vara en maskinenhet eller en programvara – och ibland en kombination av båda. Ofta finns den inbyggd som en funktion i din dator och/eller router. Om du till exempel köper en router från Stockholms Stadsnät har den alltid en inbyggd brandvägg.

En nätverksbrandvägg, som stoppar intrång på datorerna i ett nätverk, är ofta en fristående enhet. Den ansluts mellan två eller flera nätverk, vanligen mellan Internet (WAN) och privata nätverk (ett eller flera LAN). Oftast placeras den i anslutning till en router, eller är inbyggd i routern.

En personlig brandvägg installeras som en programvara i den dator som ska skyddas.

Hoten mot vår digitaliserade värld blir att mer kraftfulla och sofistikerade och kräver lika sofistikerade och kraftfulla skydd. Nästa generations brandväggar håller sig steget före buset genom att kombinera funktionerna hos en traditionell brandvägg med system som förhindrar nätverksintrång. Vi har flera tekniker på Stockholms Stadsnät som kan brandväggar och IT-skydd bättre än de flesta. Hör av dig om du vill ha kontakt med någon av dem!