Nätbedrägerierna fortsätter att öka och ett säkert lösenord är fortfarande ett mycket bra grundskydd för din dator, surfplatta, mobil eller ditt webbkonto. MariaP0412, TrollePudel123 och SebbenEmma444 är exempel på ganska svaga lösenord om man heter Maria Persson och är född 4 december, har pudeln Trolle eller två barn Sebben och Emma.
Ofta ligger det nära till hands att välja ett lösenord som man kommer ihåg utan fusklapp, typ barnen, partnern, hunden, katten, bilen, båten osv. gärna i kombination med årtal, telefonnummer eller annan enkel sifferkombination. Det här har förstås nätskojarna lärt sig för länge sedan och knäcker ett sådant ord på nanosekunder. Vips är de inne i din dator och kommer åt allt det där som lösenordet skulle skydda. Trist, tidsödande och ofta dyrbart när det händer.
Därför ska du:
1. Byta lösenord ofta.
2. Aldrig återanvända gamla lösenord
Tänk så här när du skapar nytt ord:
• Ett säkert lösenord är långt och komplext. Det bör innehålla minst 12 tecken. Tänk variation och blanda siffror, små och stora bokstäver, skiljetecken och specialtecken. Ju fler desto längre tid tar det för en dator att knäcka det. Undvik att ha siffrorna och specialtecknen först eller sist i lösenordet.
• Använd gärna en hel mening som du lätt kan komma ihåg. Exempel: Sommar i stugan. Ta bort mellanrummen och lägg till ett par specialtecken och en siffra t.ex. S?mmar3iS!ugan.
• Använd aldrig enbart ett enkelt ord – eller ännu värre ett engelskt ord.
• Upprepa aldrig tecken i logisk följd som 123456, 111111 eller abcdef.
• Byt alltid ut standardlösenord som kommer med ny utrustning och tjänster.
• och slutligen, tala aldrig om ditt lösenord för någon!
Du kan enkelt testa om ett lösenord är säkert på https://testalosenord.se/
/Esteban