Tips & Trix

Problem med det trådlösa nätet hemma? Vi tipsar om hur du kan göra för att förbättra det.

Vad kännetecknar ett Mesh-system?      Två snabba tips      Viktigt med rätt placering      Använd modern hårdvara
Om trådlösa nätet är långsamt ibland

Förklaring av Mesh-system

Om ditt trådlösa nätverk därhemma inte når hela bostaden så kanske du har funderat på om det går att göra något åt det. Ett mesh-system är en möjlig lösning på problemet. Mesh-system blir allt mer populära, men vad är mesh-system och hur fungerar de jämfört med tidigare lösningar?

I den här artikeln går vi kortfattat igenom vad ett mesh-system är.

Vilka lösningar finns det för trådlösa hemmanät?

Lösning 1: En router eller tjänstedelare

Den traditionella lösningen är att ha en hemmarouter (eller tjänstedelare). Alla trådbundna och trådlösa apparater ansluts till den. I en liten eller medelstor bostad så fungerar det utmärkt. EG400 och DIR-882 är exempel på två moderna och bra enheter.

Lösning 2: En router eller tjänstedelare + en eller flera accesspunkter

Om man har en stor bostad, tjocka väggar eller av andra orsaker har svårt att få det trådlösa nätverket att täcka hela bostaden så räcker inte en central hemmarouter/tjänstedelare. Då behövs någon form av extra utrustning för att få täckning i hela bostaden. Ett enkelt sätt att lösa problemet är att köpa en så kallad Accesspunkt (ofta förkortat ”AP”) som ansluts till hemmaroutern/tjänstedelaren via nätverkskabel och som sänder ut ett eget nätverksnamn. Som användare får man koppla upp sina apparater mot antingen det ena eller det andra trådlösa nätverket beroende på var i lägenheten man befinner sig. Eftersom detta blir krångligt så har man uppfunnit så kallade mesh-nätverk som gör att man slipper bry sig om vilket nätverk man ska koppla upp sig till.

Lösning 3: Mesh-nät

Ett mesh-system består av två eller flera delar som ser till att den trådlösa signalen täcker en större yta. Mesh-system ersätter Lösning 1 och 2 ovan och är mycket lätt att använda. Mesh-noderna kommunicerar med varandra så att klienterna kopplar upp sig till rätt mesh-nod beroende på var i bostaden klienten finns.

Som med allt annat så får man vad man betalar för. Det finns bra och dåliga mesh-system.

Vad kännetecknar mesh-system?

Mesh-system är i allmänhet gjorda så att de ska vara enkla för användaren att installera. Det innebär att den avancerade användaren ofta inte har samma möjligheter att konfigurera systemet som med en vanlig router (som finns i Lösning 1). Det viktigaste man bör tänka på vid installationen är att mesh-noderna behöver ha bra kontakt med varandra om de använder det trådlösa nätet för att kommunicera.

I normalfall så ska man inte märka att man använder ett mesh-system, förutom att det finns flera mesh-noder i bostaden. Har man ett dåligt mesh-system eller om mesh-noderna är placerade för långt från varandra så kommer trafiken gå långsamt.

Tillbaka högst upp

Två snabba tips för bättre trådlösa nät

  • Om du har en tjänstedelare som heter ”EG-300”, ”EG400” eller ”Tjänstedelare Plus”, se till att använda 5 GHz bandet – för då kommer trafiken gå snabbare! På denna typ av tjänstedelare finns det två trådlösa nät som heter ”Inteno-NNNN” respektive ”Inteno-NNNN-5GHz” (eller ”Stosn-NNNN” respektive ”Stosn-NNNN-5GHz”). Båda trådlösa nätverken har samma nätverksnyckel/lösenord. Koppla alltså upp dina enheter på det trådlösa nätet som slutar med ”-5GHz”.
  • Vi ser till att din trådlösa tjänstedelare alltid är uppgraderad. Men andra trådlösa routrar behöver också uppgraderas ibland. Tillverkarna släpper uppgraderingar till sina produkter och det är i princip alltid bra att installera uppgraderingarna eftersom både prestanda och säkerhet förbättras. Speciellt på routrar som är några år gamla och aldrig har uppdaterats så kan skillnaden bli stor. Så logga in på din router och uppgradera den! Om du inte vet hur du ska göra, titta på din routertillverkares hemsida.

Tillbaka högst upp

Placeringen av trådlös router/tjänstedelare viktig

Tänk på att det sitter en liten radiosändare och mottagare i både router/tjänstedelare och i varje trådlös klient. Ju bättre de kan höra varandras signaler desto snabbare kommer trafiken gå! Därför får du högre hastighet på trafiken om routern/tjänstedelaren är bra placerad. Den optimala placeringen är någon meter från klienten och med helt fri sikt mellan klient och router/tjänstedelare. Det går förstås inte alltid att få så bra förutsättningar, men tänk gärna på följande tips:

1. Trådlösa routrar/tjänstedelare vill vara i centrum!

Placera routern/tjänstedelaren så att det är så kort avstånd som möjligt mellan den och klienterna. Gärna mitt i lägenheten så att radiosignalerna når alla rum.

2. Högt läge

Placera den gärna i huvudhöjd. Då blir det i allmänhet färre prylar som radiosignalerna behöver passera förbi/igenom.

3. Fri sikt!

Undvik plåt och tjocka väggar. Placera inte routern/tjänstedelaren bakom saker som dämpar radiovågorna. Placera den inte:

  • inuti ett skåp, i synnerhet inte i plåtskåp eftersom plåtskåp är väldigt bra på att skärma av radiosignaler.
  • bakom plåt (kyl/frys etc) och tjocka väggar, de dämpar också radiosignaler.
  • bakom en TV bänk, speciellt inte bakom elektronik.

4. Ingen konkurrens!

Routern/tjänstdelaren ska helst ha någon meters avstånd till andra radiosändare. Placera den inte i närheten av tex. andra routrar eller mikrovågsugnar (!) vars radiosändare kan störa. Undvik helst att ha annan elektronik inom en halvmeters avstånd.
Tillbaka högst upp

Använd modern hårdvara

Tänk så här: Gamla grejor behöver inte vara bra, bara för att de var bra för några år sedan. En telefon som var hypermodern år 2012 är inte det år 2019. Detsamma gäller routrar.

  • De routrar som tillverkades för några år sedan stödjer inte den moderna standard 802.11ac som alla moderna telefoner, surfplattor och PC använder idag. Och det är stor skillnad i hastighet.
  • Det är hård konkurrens på hemelektronik. Därför får man ofta det man betalar för. En ”billig” router har sannolikt lägre prestanda än en router som kostar mer.
  • Ju fler antenner, desto bättre. Ett tips kan vara att räkna antalet antenner (om den inte har synliga antenner så kan man Googla på modellbeteckningen och leta på Internet). Har routern 1 eller 2 antenner så kan det vara värt att uppgradera.

För den som vill förbättra hastigheten i sitt trådlösa nät kan det alltså vara värt att köpa en ny router, om routern är några år gammal. Det finns tyvärr mycket ”hype” och det är verkligen inte lätt att avgöra vilken router som är bäst. Så kontakta gärna vår kundtjänst för förslag. Vi rekommenderar ett fåtal modeller som vi har bra erfarenhet av och som går att få tag på i välkända butikskedjor. Det går också bra att köpa en sådan router av oss, och då får man dessutom en router som vi ställt in redan från början för att få maximal prestanda. Bra om man inte jobbar med datacom eller är teknik-magiker! Se vår weshop på shop.stockholmsstadsnat.se

Tillbaka högst upp

Blir det trådlösa nätet långsamt ibland?

Det kan faktiskt hjälpa att starta om den trådlösa routern/tjänstedelaren! Trådlösa enheter kan skicka och ta emot trafik på flera olika kanaler. Kanalen väljs när routern/tjänstedelaren startar (då kommer den försöka välja en obelastad kanal).

Det kan bli så att en del av dina grannars trådlösa routrar/tjänstedelare hamnar på samma kanal som din utrustning. I så fall så kommer ni dela på det tillgängliga trafikutrymmet. Men din trafik kommer gå snabbare om du har en kanal som ingen annan (eller bara några få andra i närheten) använder. Om du märker att det trådlösa nätet är ovanligt långsamt så kan det alltså bli bättre av att starta om routern/tjänstedelaren för att hamna på en mindre belastad kanal. OBS: Om prestanda inte blir bättre efter omstart, dvs. att det alltid är långsamt så är det tecken på att något är galet och då hjälper inte det här tipset.

Om antenner

  • Har du bytt ut antennen mot en ”superantenn” från välkänd affär? I så fall rekommenderar vi dig att sätta tillbaka originalantennen. Sådana här antenner kan nämligen få elektroniken i din enhet att fungera dåligt.
  • Om du har många synliga antenner så ska de stå hyfsat lodrätt men du kan gärna ha dem i lite olika vinklar. Undvik dock att vika ner antennerna så att de ligger ner (vågrätt).

Tillbaka högst upp

Så ska du tänka för att skapa säkrare lösenord.

Läs mer!

Vad är IPv6 och hur vet du om du använder det?

Läs mer!