Stockholms Stadsnät har blivit Bredband2

I februari 2024 förvärvades Stockholms Stadsnät av Bredband2, Sveriges tredje största leverantör av bredband via fiber. Som kund behöver du inte göra något, och du kommer inte att märka av någon förändring i din internettjänst.

Under april och maj sker sammanslagningen för fullt och du som kund kommer att få information från Bredband2 om vad som gäller kring kontaktvägar, support, service och betalningsfrågor framöver.

Läs mer om förvärvet och hur det påverkar dig här.

Stockholms Stadsnät har blivit Bredband2

I februari 2024 förvärvades Stockholms Stadsnät av Bredband2, Sveriges tredje största leverantör av bredband via fiber. Som kund behöver du inte göra något, och du kommer inte att märka av någon förändring i din internettjänst.

Under april och maj sker sammanslagningen för fullt och du som kund kommer att få information från Bredband2 om vad som gäller kring kontaktvägar, support, service och betalningsfrågor framöver.

Läs mer om förvärvet och hur det påverkar dig här.

Allt du behöver veta om IP-adresser, IPv4 och IPv6!

av | 2 feb, 2024 | Blog

För att förklara det här kommer vi först gå igenom generellt om IP-adresser, hur det fungerar, skillnader och vad man behöver ha lite koll på. Sist går vi in närmare på IPv4 och IPv6. Efter kursens slut, eller vi menar artikelns slut har du kunskap för att kunna föra ett ytligt samtal och kallprata med vänner eller kollegor om IP-adresser samt dess för och nackdelar. Möjlighet att imponera med nyfunnen kunskap för den som läser till slutet. Kul va!

IP-adress

Alla som är ute på internet måste ha en publik IP-adress, det fungerar som en unik identifierare. ”IP” står för ”Internet Protocol” och är det språk som används av enheter för att kommunicera med varandra över internet. ”v” står för version och det kommer vi gå in närmare på längre fram den här texten. En IP-adress kan se ut så här 79.142.240.53. och består av en kombination av siffror och punkter.

Publik IP-adress får man på två sätt

1. Fast IP-adress – innebär att internetoperatören bestämmer den exakta IP-adressen och tilldelar dig som kund denna. IP-adressen kommer inte ändras så länge du är kund och i din routers inställningar behöver du ställa in den på att ha fast IP-adress och själv knappa in IP-adressen. 

2. Dynamisk IP-adress (förkortat DHCP) – Internetoperatören ger dig en IP-adress automatiskt, alltså vet ingen vilken adress du kommer ha tills första gången du använder internetanslutningen. Den router som ansluts i uttaget hämtar eller får automatiskt en IP-adress från en lista på lediga adresser som de har i sitt nät. Routrar kommer oftast med inställningen DHCP som standard så i teorin behöver du inte göra någon ytterligare ansträngning för att den ska få en anslutning. IP-adressen kan ändras automatiskt under tiden du är kund.

Dynamisk IP-adress (DHCP) är den standard vi på Stockholms Stadsnät har för våra kunder. Oavsett om du har fast eller dynamisk IP-adress så är du aldrig anonym när du surfar runt på internet.

Vad är skillnaden på publik och privat IP-adress?

En publik IP-adress delas ut från din internetoperatör och den är synlig eller registreras när du går in på olika sidor. Registreras låter allvarligt men det är inte värre än att alla som föds måste ha ett personnummer. Den Publika IP-adressen används och hanteras tex. av din router som är ansluten med kabel till internetuttaget.

En privat IP-adress delas ut från din router internt till en ansluten enhet tex. din mobil som är ansluten trådlöst till routern. Eftersom fler enheter kan vara anslutna till routern samtidigt behöver den dela ut en privat IP-adress till varje ansluten enhet för att ha koll på vart den ska skicka rätt information.

Den trådlöst anslutna enheten får en privat IP-adress men kommer oavsett det alltid att identifieras online med den publika IP-adress som routern har eftersom all internettrafik går genom routern. Den här funktionen kallas för NAT. Network Adress Translation, alltså när en privat IP-adress översätts till en publik för att skicka rätt information till rätt enhet. Det här sköts automatiskt av routern.

Byta IP-adress

IP-adress är inget du behöver byta regelbundet, som man tex. behöver göra med lösenord. De gånger det är aktuellt att ställa om utrustningen från fast IP-adress till DHCP eller tvärtom är då man tex. byter internetoperatör och de har olika standard för IP-adresser i sitt nät.

Ta reda på din IP-adress snabbt

En av flera sidor du kan gå in på är Whatsmyip.com. Där visas vilken IP-adress du har och vilken leverantör som äger adressen, alltså det företag som är din internetoperatör. Där visas även vilken IPv6 adress du har, mer om det nu!

Fördjupning i IPv4 och IPv6

Vi har tagit oss igenom grunderna för en IP-adress och här kommer fortsättningskursen, vi ska prata om versioner och förklara det mer ingående.

”v” Står för version, alltså är 4an och 6an indikation på vilken version av internetprotokollet du använder eller ”vilket språk du pratar på”. Idag finns den gamla version 4 kvar och den nya version 6 börjar bli mer och mer vanlig.

Lite kort historia och bakgrund

Version 4 av internetprotokollet blev dominerande på 1980-talet och är det protokoll som i princip hela internet använder idag. Det finns totalt 4 294 967 296 unika adresser (4,3 miljarder) i IP version 4. Det är jättemycket men faktum är att adresserna är i princip slut idag.

När man för fler år sedan förstod att IPv4 adresserna en dag skulle ta slut, och att behovet av fler IP-adresser bara skulle fortsätta efter det, skapade man en ny standard med namnet IPv6. Där finns det totalt 340 282 366 920 938 463 463 374 607 431 768 211 456 unika adresser. Det är gaaaalet mycket mer!! Med IPv6 åtgärdade man även annat som hade varit problem med IPv4.

Att det finns fler adresser i IPv6 är den främsta orsaken till att man vill gå över helt till IPv6 i framtiden från IPv4. Men det är fortfarande vääääldigt lång tid kvar innan IPv4 försvinner helt.

Har du IPv4 eller IPv6?

För att kunna använda IPv6 så behöver internetoperatören ha slagit på det på kundanslutningarna. Hos oss på Stockholms Stadsnät har i dagsläget 99,9% av alla företag och privatkunder automatiskt både IPv4 och IPv6 samtidigt.

I vårt nät får du som kund alltid 1 IPv4 adress och samtidigt 4 722 366 482 869 645 213 696 IPv6 adresser. Även om din internetoperatör tillhandahåller IPv6 så behöver de hemsidor och tjänster du använder online tex. google, din bank etc. ha IPv6 påslaget. Så det måste finnas i båda ändar för att det ska kunna vara aktivt. I dagsläget går ca 20% av all trafik hos Stockholms Stadsnät via IPv6. Den siffran ökar konstant i takt med att fler tjänsteleverantörer börjar använda IPv6.

Skillnaden mellan IPv4 och IPv6

I början av den här texten visade vi exempel på en IP-adress. Men sanningen är faktiskt att det bara är exempel på en IPv4 adress. Sorry. En IPv6 adress KAN se ut så här: 2001:1ba8:0:101::53. När det bara är nollor mellan två kolon så skrivs det inte ut, eftersom nollor=ingen information i datorspråk, så är det överflödig information och visas i stället bara som dubbelkolon i adressen.

Varför får du så många IPv6 adresser i vårt nät? Det finns en förklaring! I första delen förklarade vi NAT, det som routern sköter automatiskt. När IPv6 används så behöver inte routern använda NAT funktionen. Det gör att routern blir lite effektivare eftersom den inte behöver skapa en NAT koppling för varje session. Men det gör inget! För det routern istället gör är att plocka en publik IPv6-adress till sig själv från det spann som finns tillgängligt. Sedan fortsätter den att plocka adresser och dela ut de internt så att varje ansluten enhet också får varsin unik publik IPv6-adress.

Det som är så bra för oss dödliga är att tekniken kommer lösa det här med IPv4 och IPv6 utan att man som användare behöver tänka så mycket på det. De flesta moderna datorer, surfplattor och telefoner kan prata både IPv4 och IPv6 samtidigt. OM det går att prata IPv6 så gör de flesta enheter det, annars försöker de prata IPv4. Det fungerar dessutom automatiskt.

Ta reda på om du har IPv6 anslutning här!

P.S. Vi erbjuder fast IP-adress till de kunder som vill ha det, kontakta vår kundtjänst för med information. D.S.